Μικροαποτιτανώσεις μαστού: Τι σημαίνουν και πότε χρειάζονται έλεγχο
Οι μικροαποτιτανώσεις είναι μικρές εναποθέσεις ασβεστίου μέσα στον ιστό του μαστού που ανιχνεύονται αποκλειστικά μέσω μαστογραφίας. Εμφανίζονται ως μικρά λευκά στίγματα, κυρίως σε γυναίκες άνω των 50 ετών, και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Πρόκειται για συχνό μαστογραφικό εύρημα, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνει προκαρκινικές αλλοιώσεις ή ακόμη και πρώιμο καρκίνο του μαστού.
Πού οφείλονται οι μικροαποτιτανώσεις;
Η εμφάνιση αποτιτανώσεων στον μαστό μπορεί να σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως:
- Ηλικία (ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση)
- Φλεγμονές ή τραυματισμοί του μαστού
- Καλοήθεις οντότητες (ινοαδένωμα, κύστεις, σκληρυντική αδένωση)
- Προηγούμενη ακτινοβόληση
- Καρκίνος του μαστού
Σημαντικό: Η πρόσληψη ασβεστίου από τη διατροφή δεν επηρεάζει την εμφάνιση αποτιτανώσεων.
Επιπλέον, προϊόντα όπως τα αποσμητικά μπορεί να αφήσουν κατάλοιπα στο δέρμα και να δημιουργήσουν ψευδή εικόνα αποτιτανώσεων. Γι’ αυτό τον λόγο, συστήνεται να αποφεύγονται την ημέρα της μαστογραφίας.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μακροαποτιτανώσεων και μικροαποτιτανώσεων;
Οι μακροαποτιτανώσεις είναι μεγαλύτερες, καλοήθεις και δεν απαιτούν περαιτέρω έλεγχο. Αντιθέτως, οι μικροαποτιτανώσεις είναι μικροσκοπικές (σαν κόκκοι ζάχαρης στη μαστογραφία) και χρήζουν προσοχής όταν παρουσιάζουν:
- Ασυνήθιστο σχήμα ή μέγεθος
- Συρροή ή ομαδοποίηση
- Ποικιλία στην κατανομή
Σε τέτοιες περιπτώσεις, ζητείται μεγεθυντική μαστογραφία - τομοσύνθεση για καλύτερη αξιολόγηση και, ανάλογα με τα ευρήματα, μπορεί να προταθεί:
- Επανέλεγχος σε 6 μήνες
- Βιοψία
- Επιστροφή στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο
Οι μικροαποτιτανώσεις ως πρώιμο σημάδι καρκίνου
Όταν οι μικροαποτιτανώσεις συνδέονται με κακοήθεια, το συχνότερο είδος είναι το in situ πορογενές καρκίνωμα (DCIS). Πρόκειται για πρώιμη μορφή καρκίνου του μαστού, με εξαιρετική πρόγνωση και πολύ χαμηλό ποσοστό μεταστάσεων (<1%).
Αυτή η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης καθιστά τη μαστογραφία έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες πρόληψης, αφού επιτρέπει την ανίχνευση βλαβών σε στάδιο όπου η αντιμετώπιση είναι πολύ αποτελεσματική.
Πώς γίνεται η βιοψία μικροαποτιτανώσεων;
Η βιοψία των ύποπτων μικροαποτιτανώσεων πραγματοποιείται κυρίως με τη μέθοδο της στερεοτακτικής βιοψίας. Πρόκειται για μια στοχευμένη διαδικασία με:
- Τοπική αναισθησία
- Υπολογιστική καθοδήγηση
- Λήψη δείγματος με ειδική κόπτουσα βελόνα
Το δείγμα εξετάζεται για την επιβεβαίωση της παρουσίας αποτιτανώσεων και αποστέλλεται για ιστολογική ανάλυση.
Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτή η στερεοτακτική προσέγγιση, η βιοψία γίνεται χειρουργικά. Προηγείται τοποθέτηση συρμάτινου οδηγού στη θέση της βλάβης, ώστε ο χειρουργός να αφαιρέσει με ακρίβεια την ύποπτη περιοχή για ιστολογικό έλεγχο.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα της βιοψίας, αποφασίζεται η κατάλληλη αντιμετώπιση (παρακολούθηση, συμπληρωματική χειρουργική ή θεραπεία).
Συμπέρασμα
Οι μικροαποτιτανώσεις δεν σημαίνουν πάντα κάτι ανησυχητικό. Η σωστή ερμηνεία τους από τον ειδικό και η τήρηση του ετήσιου μαστογραφικού ελέγχου μπορούν να οδηγήσουν σε πρώιμη διάγνωση και εξαιρετικά αποτελέσματα για την υγεία του μαστού.
Στο breastaware.gr, στόχος μας είναι να σας παρέχουμε επιστημονικά έγκυρη και κατανοητή πληροφόρηση για όλα τα θέματα που αφορούν την υγεία του μαστού. Ενημερωθείτε υπεύθυνα, παραμείνετε ενήμερες και προλάβετε ό,τι μπορεί να προληφθεί.