Τι είναι το έκκριμα από τη θηλή;
Το έκκριμα θηλής είναι ένα σχετικά συχνό σύμπτωμα, που συνήθως δεν συνοδεύεται από πόνο, αλλά συχνά προκαλεί ανησυχία. Εκτιμάται ότι περίπου 50-80% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας θα εμφανίσουν τουλάχιστον μία φορά έκκριση από τη θηλή. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης στο Ιατρείο Μαστού, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο 7% των περιπτώσεων.
Κατηγορίες εκκρίματος θηλής
Το έκκριμα από τη θηλή διακρίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
- Έκκριμα λόγω γαλουχίας
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, ο μαστός παράγει φυσιολογικά γάλα λόγω των ορμονικών αλλαγών. Η παραγωγή αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες μετά τη διακοπή του θηλασμού. Αιματηρό έκκριμα κατά την κύηση είναι συνήθως καλοήθους αιτιολογίας.
- Φυσιολογικό έκκριμα (γαλακτόρροια)
Δεν σχετίζεται με γαλουχία και συχνά αφορά και τους δύο μαστούς. Είναι συνήθως λευκό, κιτρινωπό, καφέ ή διαυγές και εκκρίνεται από πολλούς γαλακτοφόρους πόρους. Αιτίες περιλαμβάνουν:
- Φάρμακα (αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιεμετικά)
- Νευρογενή ερεθισμό του μαστού (χειρισμοί, κακή εφαρμογή στηθόδεσμου)
- Ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως υποθυρεοειδισμός ή αδένωμα υπόφυσης
Οι παραπάνω παράγοντες σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα προλακτίνης (υπερπρολακτιναιμία) στο αίμα.
- Παθολογικό έκκριμα
Το παθολογικό έκκριμα θηλής εμφανίζεται:
- Μόνο στον έναν μαστό
- Από έναν και μόνο πόρο
- Αυτόματα, χωρίς πίεση ή ερεθισμό
- Είναι αιματηρό, ορώδες (διάφανο) ή χρωματισμένο (κίτρινο, πράσινο, καφέ, λευκό)
Στο 60% των περιπτώσεων οφείλεται σε θηλώματα (καλοήθη μορφώματα στον γαλακτοφόρο πόρο). Ωστόσο, στο 5-15% μπορεί να υποκρύπτεται κακοήθεια, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Τι να κάνω αν δω έκκριμα από τη θηλή;
Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε άμεσα εξειδικευμένο Ιατρείο Μαστού, όπου, με βάση το ιατρικό ιστορικό και την κλινική εξέταση, θα κριθεί αν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις:
- Υπέρηχος μαστών (σε όλες τις περιπτώσεις)
- Μαστογραφία (σε γυναίκες άνω των 30 ετών)
- Αιματολογικός έλεγχος (π.χ. για επίπεδα προλακτίνης)
- Κυτταρολογική εξέταση ή βιοψία, όταν το έκκριμα είναι αιματηρό ή ύποπτο
Εάν το έκκριμα είναι αιματηρό, επίμονο ή μονόπλευρο, απαιτείται ειδικός έλεγχος, ακόμα και αν δεν υπάρχουν ευρήματα στις απεικονιστικές εξετάσεις.
Πότε το αιματηρό έκκριμα είναι ανησυχητικό;
Η αιμορραγία από τη θηλή μπορεί να είναι εμφανής ή να εντοπιστεί τυχαία σε ρούχα ή εσώρουχα. Έρευνες δείχνουν ότι το αιματηρό έκκριμα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για κακοήθεια (52%) σε σχέση με το μη αιματηρό (19%).
Στις εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες, αιματηρό έκκριμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί, και συνήθως έχει καλοήθη αιτία, σχετιζόμενη με την αυξημένη αιμάτωση του μαζικού αδένα.
Πότε χρειάζεται χειρουργείο;
Χειρουργική παρέμβαση ενδείκνυται στις περιπτώσεις:
- Ύπαρξης ψηλαφητού μορφώματος
- Παθολογικών ευρημάτων στις απεικονίσεις
- Αυτόματου, αιματηρού ή μονόπορου εκκρίματος
Αν δεν υπάρχει διάγνωση από τις εξετάσεις, τότε πραγματοποιείται τελική πορεκτομή (εκτομή του προσβεβλημένου πόρου). Σε περίπτωση καρκίνου του μαστού, εφαρμόζονται οι κατάλληλες θεραπείες όπως ογκεκτομή, μαστεκτομή ή βιοψία φρουρού λεμφαδένα.
Ενημερωθείτε και δράστε υπεύθυνα
Το έκκριμα από τη θηλή είναι σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείται. Η έγκαιρη διάγνωση και σωστή παρακολούθηση σώζει ζωές. Αν παρατηρήσετε αλλαγές, μην καθυστερήσετε την επίσκεψη στον ειδικό.
Για περισσότερη ενημέρωση γύρω από την υγεία του μαστού, επισκεφθείτε το www.breastaware.gr
Η πλατφόρμα breastaware.gr προσφέρει αξιόπιστες πληροφορίες για παθήσεις του μαστού, προληπτικούς ελέγχους και σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές, με στόχο την ενδυνάμωση κάθε γυναίκας μέσα από τη γνώση.