Ψηλαφητό μόρφωμα στο μαστό: Πότε πρέπει να ανησυχήσω;
Η ανακάλυψη ενός ψηλαφητού μορφώματος στο μαστό είναι ένα γεγονός που συχνά προκαλεί ανησυχία. Είτε εντοπίζεται από την ίδια τη γυναίκα κατά την αυτοψηλάφηση του μαστού, είτε προκύπτει σε προληπτικό έλεγχο ή από γιατρό, δημιουργεί εύλογες απορίες: Είναι κάτι σοβαρό; Μπορεί να είναι καρκίνος του μαστού;
Η καλή είδηση είναι πως οι περισσότερες ψηλαφητές μάζες στον μαστό είναι καλοήθεις. Όμως, η σωστή και έγκαιρη διερεύνηση είναι απαραίτητη – όχι για να ανησυχήσουμε, αλλά για να γνωρίζουμε.
Τι είναι ένα ψηλαφητό μόρφωμα;
Ένα ψηλαφητό μόρφωμα είναι μια μάζα ή «γρουμπουλάκι» που ξεχωρίζει από τον φυσιολογικό μαζικό ιστό, συχνά με αίσθηση διαφορετικής σκληρότητας ή ασυμμετρίας. Μπορεί να γίνει αντιληπτό με την αφή ή να συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως:
- Πόνος ή αίσθημα ευαισθησίας
- Έκκριση υγρού από τη θηλή (αιματηρό, λευκό ή πράσινο)
- Ερυθρότητα ή αλλαγές στο δέρμα του μαστού
- Εισολκή της θηλής
Πότε πρέπει να το διερευνήσω;
Ακόμη και αν η μάζα δεν είναι επώδυνη, καλό είναι να μην την αγνοήσετε. Κατά την ιατρική αξιολόγηση, ο/η γιατρός θα λάβει υπόψη:
- Τη χρονική διάρκεια του μορφώματος
- Αν μεταβάλλεται στον κύκλο
- Τυχόν αλλαγές στην εμφάνιση του μαστού
- Το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
Ποιες εξετάσεις χρειάζονται για να διαγνωστεί ένα μορφώμα;
Η διάγνωση συνδυάζει την κλινική εξέταση του μαστού με απεικονιστικό έλεγχο και, εφόσον χρειαστεί, βιοψία.
- Ψηφιακή μαστογραφία
Είναι η πρώτη επιλογή για γυναίκες άνω των 35 ετών. Ανιχνεύει ύποπτα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα.
- Υπερηχογράφημα μαστού
Προτιμάται σε νεότερες γυναίκες (<30 ετών), σε εγκυμοσύνη ή θηλασμό, λόγω της πυκνότητας του ιστού. Δείχνει αν η μάζα είναι κυστική, συμπαγής ή μικτή.
- Μαγνητική μαστογραφία (MRI)
Χρησιμοποιείται σε επιλεγμένες περιπτώσεις, όταν οι υπόλοιπες εξετάσεις δεν επαρκούν. Έχει μεγαλύτερη ευαισθησία, αλλά και περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.
Οριστική διάγνωση: Η αξία της βιοψίας
Καμία απεικονιστική εξέταση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη βιοψία όταν υπάρχει υποψία κακοήθειας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:
- Παρακέντηση με λεπτή ή βιοψία με κόπτουσα βελόνα (FNA / core biopsy), συχνά με καθοδήγηση από υπερηχογράφημα
- Χειρουργική βιοψία (σε επιλεγμένες περιπτώσεις)
Η ιστολογική εξέταση καθορίζει τη φύση της βλάβης – αν είναι καλοήθης (π.χ. ινοαδένωμα, κύστη, λιπονεκρώσεις) ή κακοήθης – και οδηγεί στην κατάλληλη θεραπευτική στρατηγική ή παρακολούθηση.
Συμπέρασμα: Μην αγνοείς τα σημάδια – Δράσε υπεύθυνα
Το σώμα σου σού δίνει σήματα. Ένα ψηλαφητό μόρφωμα στον μαστό δεν σημαίνει απαραίτητα καρκίνο, αλλά πρέπει πάντα να αξιολογείται σωστά. Όσο πιο έγκαιρα εντοπιστεί ένα πιθανό πρόβλημα, τόσο περισσότερες είναι οι επιλογές αντιμετώπισης με επιτυχία και ασφάλεια.
Γιατί να ενημερωθείς από το breastaware.gr;
Στο breastaware.gr θα βρεις έγκυρες και κατανοητές πληροφορίες για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη φροντίδα του μαστού. Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να φροντίζεις τον εαυτό σου με γνώση και αυτοπεποίθηση.
Βιβλιογραφία:
- American Cancer Society. Breast Lumps. 2023.
- O’Flynn EA, Wilson AR, Michell MJ. Image-guided breast biopsy: state-of-the-art. Clin Radiol. 2010;65(4):259–70.
- Berg WA, Blume JD, Cormack JB, et al. Combined screening with ultrasound and mammography vs mammography alone in women at elevated risk of breast cancer. JAMA. 2008;299(18):2151–63.
- Elmore JG, Armstrong K, Lehman CD, Fletcher SW. Screening for breast cancer. JAMA. 2005;293(10):1245–56.
- Saslow D, Boetes C, Burke W, et al. American Cancer Society guidelines for breast screening with MRI as an adjunct to mammography. CA Cancer J Clin. 2007;57(2):75–89.