Γλυφάδα: 2108945553 | Ψυχικό: 2106997766 | Ηλιούπολη: 2109941126 | Τρίκαλα: 2431400158 | Κινητό: 6977291169

Λαζαράκη 43, Γλυφάδα | Μεσογείων 163, Ψυχικό (LifeCheck) | Πρωτόπαππα 13-15, Ηλιούπολη (LifeCheck) | Σωκράτους 10, Τρίκαλα

Οι φρουροί λεμφαδένες είναι οι λεμφαδένες της μασχάλης που βρίσκονται πιο κοντά στην κακοήθεια και ο πρώτος σταθμός μετάστασης των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο του μαστού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΨΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ ΦΡΟΥΡΟΥ;
Η βιοψία του φρουρού λεμφαδένα είναι μια χειρουργική παρέμβαση για την ανίχνευση πιθανών μεταστάσεων στους λεμφαδένες της μασχάλης, ώστε να σταδιοποιηθεί η νόσος και να καθοριστεί η συμπληρωματική θεραπεία. Στη συνέχεια του χειρουργείου διενεργείται η αφαίρεση της κακοήθειας. Αν ο λεμφαδένας φρουρός είναι θετικός για μετάσταση, τότε μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω καθαρισμός των λεμφαδένων της μασχάλης⸱ αν είναι αρνητικός δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον.

 

ΠΩΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ;

  • Πριν την έναρξη της επέμβασης γίνεται έγχυση γύρω από τη θηλή ή γύρω από τον όγκο μιας ραδιοϊσοτοπικής ουσίας και μιας μπλε χρωστικής για να βοηθήσουν τον χειρουργό να εντοπίσει τους λεμφαδένες φρουρούς (1-3).
  • Γίνεται μια μικρή τομή στη μασχάλη και με την βοήθεια ενός ανιχνευτή αναγνωρίζεται ο λεμφαδένας φρουρός (ή φρουροί) ο οποίος είναι χρωματισμένος μπλε. Αν γίνει μαστεκτομή ο λεμφαδένας εντοπίζεται από την ίδια τομή.
  • Στη συνέχεια αφαιρείται και αποστέλλεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για να εξετασθεί για την παρουσία καρκινικών κυττάρων (ταχεία βιοψία).

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ Ο ΛΕΜΦΑΔΕΝΑΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ;
Σε περίπτωση που διενεργηθεί μαστεκτομή, τότε συμπληρωματικά αφαιρούνται και οι υπόλοιποι λεμφαδένες της μασχάλης (μασχαλιαίος λεμφαδενικός καθαρισμός).

Εφόσον όμως διενεργηθεί ογκεκτομή (δηλ. ο μαστός διατηρηθεί) μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις ο λεμφαδενικός καθαρισμός να παραληφθεί (μικρός όγκος, εώς και δύο λεμφαδένες θετικοί για μετάσταση, συμπληρωματική ακτινοθεραπεία). Αυτό συμβαίνει διότι η μετεγχειρητική ακτινοβόληση του μαστού περιλαμβάνει και τμήμα της μασχαλιαίας χώρας.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ;
Οι επιπλοκές είναι αρκετά σπάνιες και περιλαμβάνουν αιμάτωμα, φλεγμονή, αλλεργική αντίδραση στη μπλε χρωστική, λεμφοίδημα (πρήξιμο του χεριού)

Μητρούσιας Απόστολος MD,MSc

Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος Στρατιωτικός Ιατρός
2ος Όροφος
Λαζαράκη 43, Γλυφάδα
info@breastaware.gr
Από το 2017
Ολοκληρωμένη χειρουργική, ογκολογική και μετεγχειρητική προσέγγιση
Φροντίδα Μαστού - Γραμματεία: Τζαμτζή Μυρσίνη
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθημερινές:
10:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο
10:00 - 14:00