Γλυφάδα: 2108945553 | Ψυχικό: 2106997766 | Ηλιούπολη: 2109941126 | Τρίκαλα: 2431400158 | Κινητό: 6977291169

Λαζαράκη 43, Γλυφάδα | Μεσογείων 163, Ψυχικό (LifeCheck) | Πρωτόπαππα 13-15, Ηλιούπολη (LifeCheck) | Σωκράτους 10, Τρίκαλα

Η μαγνητική μαστογραφία χρησιμοποιεί ραδιοκύματα και ισχυρούς μαγνήτες ώστε να δημιουργηθεί μια λεπτομερής εικόνα μέσα από τον μαστό και αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις συμπληρωματικό απεικονιστικό εργαλείο όταν χρειαστεί. Δεν χρησιμοποιεί επιβλαβή ακτινοβολία, ενώ απαιτείται η χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού. Πλην του υψηλού κόστους, έχει το μειονέκτημα του μεγάλου ποσοστού των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων (δηλ. κάποιες αλλοιώσεις φαίνονται κακοήθεις ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι)⸱ αυτό οδηγεί σε περιττές βιοψίες και επιπλέον άγχος για τις γυναίκες που ακολουθούν τον απεικονιστικό έλεγχο.

 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ;
Η μαγνητική μαστών είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις περαιτέρω αξιολόγησης απεικονιστικών ευρημάτων στους μαστούς, στην ανίχνευση και παρακολούθηση της θεραπείας του καρκίνου, στον έλεγχο της έκτασης ή υποτροπής της νόσου, όπως επίσης της ακεραιότητας των ενθεμάτων σιλικόνης. Επιπλέον, αυξάνει την ευαισθησία της διάγνωσης σε γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας ή βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι φορείς των γονιδίων BRCA1 και BRCA2.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ;
Η καλύτερη περίοδος να διενεργηθεί η εξέταση είναι μεταξύ 7ης-15ης μέρας του κύκλου. Η γυναίκα τοποθετείται τις περισσότερες φορές μπρούμυτα σε ένα κρεβάτι το οποίο εισέρχεται σε έναν στενό σωλήνα. Ο κάθε μαστός κρέμεται μέσω ενός ανοίγματος χωρίς να συμπιέζεται και η διαδικασία είναι ανώδυνη. Κάποιες στιγμές μπορεί να ζητηθεί από την γυναίκα να κρατήσει την ανάσα της ώστε να μην κουνιέται ο θώρακας ενώ καθ’ όλη την διάρκεια ακούγονται δυνατοί μεταλλικοί ήχοι. Κατά την εξέταση γίνεται ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού (γαδολίνιο) ώστε να απεικονιστεί λεπτομερώς ο αδένας. Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 30 λεπτά και είναι σημαντικό η γυναίκα να παραμένει ακίνητη.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ;
Αντενδείξεις για τη διενέργειά της αποτελεί η εγκυμοσύνη, οι εμφυτευμένες συσκευές ή τα ξένα σώματα, το ιστορικό αλλεργίας στο σκιαγραφικό (γαδολίνιο), ή η ελαττωμένη νεφρική λειτουργία.

Μητρούσιας Απόστολος MD,MSc

Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος Στρατιωτικός Ιατρός
2ος Όροφος
Λαζαράκη 43, Γλυφάδα
info@breastaware.gr
Από το 2017
Ολοκληρωμένη χειρουργική, ογκολογική και μετεγχειρητική προσέγγιση
Φροντίδα Μαστού - Γραμματεία: Τζαμτζή Μυρσίνη
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθημερινές:
10:00-14:00 & 17:00-21:00
Σάββατο
10:00 - 14:00