ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΛΗΡΥΝΤΙΚΗ ΑΔΕΝΩΣΗ ;

Η σκληρυντική αδένωση αποτελεί μία καλοήθη πάθηση, όπου μία συγκεκριμένη περιοχή του μαστού υπεραναπτύσσεται και προκαλεί τοπική σκλήρυνση της δομής του. Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ;

Οι περισσότερες γυναίκες με σκληρυντική αδένωση δεν εμφανίζουν συμπτώματα και τις περισσότερες φορές η διάγνωση γίνεται μόνο μέσω της μαστογραφίας. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να ψηλαφήσουν ένα μικρό μόρφωμα, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις παραπονιούνται για εντοπισμένο πόνο.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ;

Η απεικόνιση (ιδίως μαστογραφία) θα αναδείξει περιοχές που συχνά ομοιάζουν με κακοήθεια (μικροαποτιτανώσεις, διαταραχή αρχιτεκτονικής) και παρ’όλο που θεωρείται καλοήθης πάθηση, μπορεί να συνυπάρχει ή να υποκρύπτει κακοήθεια. Γι ‘αυτόν τον λόγο κρίνεται απαραίτητο να γίνει βιοψία (με κόπτουσα βελόνα ή στερεοτακτικά) ώστε να μπει η τελική διάγνωση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ;

Εφόσον τεκμηριωθεί ιστολογικά η διάγνωση (μέσω της βιοψίας) δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία, πλην της συνέχισης του τακτικού μαστολογικού ελέγχου˙ μελέτες αναφέρουν πως οι γυναίκες με σκληρυντική αδένωση αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον μαστό εώς 1,5-2 φορές.

Σχετικά:

Δ1α_Ινοαδένωμα
Ινοαδένωμα
Δ1β_Κύστη
Κύστη
Θήλωμα
Θήλωμα
Φυλλοειδής όγκος
Φυλλοειδής Όγκος
Δ1ε_Μαστίτιδα(1)
Μαστίτιδα
Γαλακτοκήλη
Γαλακτοκήλη
Λίπωμα
Λίπωμα
Δ1ι_Γυναικομαστία
Γυναικομαστία

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck) 1ος όροφος

Τηλ.: 210 69 97 766, Κιν.:+30 6977291169

Λάρισα:

Ιασώ Θεσσαλίας – Κέντρο Μαστού

Τηλ: 2410 996 070, Κιν.:+30 6977291169

Copyright © 2021  Breastaware