ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΑΚΤΟΚΗΛΗ;

Γαλακτοκήλη είναι μία κύστη που περιέχει γάλα και συναντάται συχνά στις θηλάζουσες γυναίκες. Προκαλείται λόγω απόφραξης των γαλακτοφόρων πόρων (των σωληναρίων που μεταφέρουν το γάλα στην θηλή) τα οποία προοδευτικά διατείνονται με αποτέλεσμα την δημιουργία κύστης με γάλα εντός αυτής.

Αποτελεί καλοήθη οντότητα η οποία δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επιμολυνθεί και να δημιουργηθεί απόστημα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Οι γυναίκες συνήθως παραπονούνται για ένα κινητό μόρφωμα ή μία εντοπισμένη ενόχληση στον μαστό που υπάρχει εβδομάδες ή μήνες. Η απεικόνιση εκλογής για την εκτίμηση της γαλακτοκήλης είναι το υπερηχογράφημα μαστών (οι μαστογραφίες γενικά αποφεύγονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού).

Κάποιες φορές η γαλακτοκήλη δεν έχει ειδικά απεικονιστικά χαρακτηριστικά και πρέπει να αποκλειστεί η κακοήθεια. Η οριστική διάγνωση τίθεται μέσω παρακέντησης με λεπτή βελόνα όπου αναγνωρίζεται η ύπαρξη γάλατος και αποκλείεται η πιθανότητα καρκίνου.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ;

Τις περισσότερες φορές η γαλακτοκήλη υποχωρεί, ενώ σε περίπτωση έντονης συμπτωματολογίας (π.χ. μεγάλο μέγεθος, πόνος, απόστημα) η αντιμετώπιση συνίσταται σε αναρρόφηση του περιεχομένου (γάλατος) ή αφαίρεση της κύστης όταν η παρακέντηση είναι αδύνατη και οι ενοχλήσεις εμμένουν.

Σχετικά:

Δ1α_Ινοαδένωμα
Ινοαδένωμα
Δ1β_Κύστη
Κύστη
Θήλωμα
Θήλωμα
Φυλλοειδής όγκος
Φυλλοειδής Όγκος
Δ1ε_Μαστίτιδα(1)
Μαστίτιδα
Σκληρυντική αδένωση
Σκληρυντική αδένωση
Λίπωμα
Λίπωμα
Δ1ι_Γυναικομαστία
Γυναικομαστία

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck) 1ος όροφος

Τηλ.: 210 69 97 766, Κιν.:+30 6977291169

Λάρισα:

Ιασώ Θεσσαλίας – Κέντρο Μαστού

Τηλ: 2410 996 070, Κιν.:+30 6977291169

Copyright © 2021  Breastaware