ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΛΑΚΤΟΚΗΛΗ;

Γαλακτοκήλη είναι μία κύστη που περιέχει γάλα και συναντάται συχνά στις θηλάζουσες γυναίκες. Προκαλείται λόγω απόφραξης των γαλακτοφόρων πόρων (των σωληναρίων που μεταφέρουν το γάλα στην θηλή) τα οποία προοδευτικά διατείνονται με αποτέλεσμα την δημιουργία κύστης με γάλα εντός αυτής.

Αποτελεί καλοήθη οντότητα η οποία δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επιμολυνθεί και να δημιουργηθεί απόστημα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Οι γυναίκες συνήθως παραπονούνται για ένα κινητό μόρφωμα ή μία εντοπισμένη ενόχληση στον μαστό που υπάρχει εβδομάδες ή μήνες. Η απεικόνιση εκλογής για την εκτίμηση της γαλακτοκήλης είναι το υπερηχογράφημα μαστών (οι μαστογραφίες γενικά αποφεύγονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού).

Κάποιες φορές η γαλακτοκήλη δεν έχει ειδικά απεικονιστικά χαρακτηριστικά και πρέπει να αποκλειστεί η κακοήθεια. Η οριστική διάγνωση τίθεται μέσω παρακέντησης με λεπτή βελόνα όπου αναγνωρίζεται η ύπαρξη γάλατος και αποκλείεται η πιθανότητα καρκίνου.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ;

Τις περισσότερες φορές η γαλακτοκήλη υποχωρεί, ενώ σε περίπτωση έντονης συμπτωματολογίας (π.χ. μεγάλο μέγεθος, πόνος, απόστημα) η αντιμετώπιση συνίσταται σε αναρρόφηση του περιεχομένου (γάλατος) ή αφαίρεση της κύστης όταν η παρακέντηση είναι αδύνατη και οι ενοχλήσεις εμμένουν.

Σχετικά:

Δ1α_Ινοαδένωμα
Ινοαδένωμα
Δ1β_Κύστη
Κύστη
Θήλωμα
Θήλωμα
Φυλλοειδής όγκος
Φυλλοειδής Όγκος
Δ1ε_Μαστίτιδα(1)
Μαστίτιδα
Σκληρυντική αδένωση
Σκληρυντική αδένωση
Λίπωμα
Λίπωμα
Δ1ι_Γυναικομαστία
Γυναικομαστία

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware