Η επίπεδη επιθηλιακή ατυπία (FEAFlat Epithelial Atypia) αποτελεί μια καλοήθη οντότητα που συνήθως διαγιγνώσκεται μετά από βιοψία μικροαποτιτανώσεων. Πρόκειται για μία αλλοίωση στο σημείο όπου τα λόβια (που παράγουν το γάλα) ενώνονται με τους γαλακτοφόρους πόρους (που το μεταφέρουν στην θηλή) και αποτελείται από κάποια κύτταρα που χαρακτηρίζονται ως ελαφρώς άτυπα (μη φυσιολογικά). 

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου φαίνεται να είναι παρόμοιος με των υπερπλαστικών βλαβών χωρίς ατυπία (π.χ. ινοαδένωμα, θήλωμα, σκληρυντική αδένωση), αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η πιθανή εξέλιξη σε κακοήθεια. Η πιθανότητα υποεκτίμησης της FEA κυμαίνεται περίπου στο 5%, ενώ πολλές φορές συνυπάρχει με βλάβες όπως άτυπη υπερπλασία ή πορογενή καρκίνο in situ.   

Όταν η διάγνωση τίθεται μετά από βιοψία με βελόνα, η συμπληρωματική χειρουργική εκτομή χρειάζεται στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δε συμφωνεί με τα μαστογραφικά ευρήματα ή υπάρχουν υποψίες ανεπαρκούς λήψης δειγμάτων κατά την βιοψία. Αν η βλάβη διαγνωσθεί μετά από χειρουργική βιοψία, δεν χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση πλην του τακτικού μαστολογικού ελέγχου. 

Σχετικά:

Άτυπη υπερπλασία
Άτυπη Υπερπλασία
Λοβιακό In situ
Λοβιακό Καρκίνωμα In Situ(LCIS)
Ακτινωτή ουλή
Ακτινωτή Ουλή

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware