Η επίπεδη επιθηλιακή ατυπία (FEAFlat Epithelial Atypia) αποτελεί μια καλοήθη οντότητα που συνήθως διαγιγνώσκεται μετά από βιοψία μικροαποτιτανώσεων. Πρόκειται για μία αλλοίωση στο σημείο όπου τα λόβια (που παράγουν το γάλα) ενώνονται με τους γαλακτοφόρους πόρους (που το μεταφέρουν στην θηλή) και αποτελείται από κάποια κύτταρα που χαρακτηρίζονται ως ελαφρώς άτυπα (μη φυσιολογικά). 

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου φαίνεται να είναι παρόμοιος με των υπερπλαστικών βλαβών χωρίς ατυπία (π.χ. ινοαδένωμα, θήλωμα, σκληρυντική αδένωση), αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η πιθανή εξέλιξη σε κακοήθεια. Η πιθανότητα υποεκτίμησης της FEA κυμαίνεται περίπου στο 5%, ενώ πολλές φορές συνυπάρχει με βλάβες όπως άτυπη υπερπλασία ή πορογενή καρκίνο in situ.   

Όταν η διάγνωση τίθεται μετά από βιοψία με βελόνα, η συμπληρωματική χειρουργική εκτομή χρειάζεται στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δε συμφωνεί με τα μαστογραφικά ευρήματα ή υπάρχουν υποψίες ανεπαρκούς λήψης δειγμάτων κατά την βιοψία. Αν η βλάβη διαγνωσθεί μετά από χειρουργική βιοψία, δεν χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση πλην του τακτικού μαστολογικού ελέγχου. 

Σχετικά:

Άτυπη υπερπλασία
Άτυπη Υπερπλασία
Λοβιακό In situ
Λοβιακό Καρκίνωμα In Situ(LCIS)
Ακτινωτή ουλή
Ακτινωτή Ουλή

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck) 1ος όροφος

Τηλ.: 210 69 97 766, Κιν.:+30 6977291169

Λάρισα:

Ιασώ Θεσσαλίας – Κέντρο Μαστού

Τηλ: 2410 996 070, Κιν.:+30 6977291169

Copyright © 2021  Breastaware