ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΔΟΠΟΡΙΚΟ ΘΗΛΩΜΑ ;

Το θήλωμα είναι ένα μόρφωμα εντός των γαλακτοφόρων πόρων που ομοιάζει με μικρό «σταφύλι» και συνήθως εντοπίζεται κοντά στην θηλή. Συχνά εμφανίζονται σε γυναίκες μεταξύ 35-55 ετών και το μέγεθος τους είναι 1-2 εκατοστά, το οποίο μπορεί να ποικίλλει. Στο 10% των περιπτώσεων είναι πολλαπλά, όπου τις περισσότερες φορές εντοπίζονται μακριά από την θηλή.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ;

Μπορεί να εμφανισθεί ως έκκριμα από την θηλή (συνήθως αιματηρό) ή ψηλαφητό μόρφωμα.

ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΣΤΟ ;

Τα θηλώματα γενικά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Παρόλα αυτά μπορεί να περιέχουν «άτυπα» κύτταρα τα οποία αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στον μαστό στο μέλλον, με αποτέλεσμα να χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ;

Μπορεί να εντοπισθεί κατά τον απεικονιστικό έλεγχο (συνήθως υπερηχογράφημα), μετά από μία βιοψία ή χειρουργική επέμβαση ή μετά από κλινική εξέταση λόγω συμπτωματολογίας από τον μαστό (μόρφωμα, έκκριμα θηλής).

Αναλόγως της περίπτωσης μπορεί να χρειαστεί ψηφιακή μαστογραφία, υπερηχογράφημα ή/και μαγνητική μαστών. Η οριστική διάγνωση μπαίνει με την βιοψία (λεπτή ή κόπτουσα βελόνα, ή ακόμα και χειρουργικά).

ΠΩΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΘΗΛΩΜΑΤΑ ;

Η κλασσική θεραπεία για την αφαίρεση των θηλωμάτων είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η βλάβη μαζί με το τμήμα του πόρου στο οποίο περικλείεται, ώστε να αποσταλεί για περαιτέρω ιστολογική εξέταση. Η τομή είναι μικρή στην περιφέρεια της θηλής και η ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα. Μια εναλλακτική λύση είναι η αφαίρεση με βελόνα χρήσης κενού (υπό αναρρόφηση) και τοπική αναισθησία.

Σχετικά:

Δ1α_Ινοαδένωμα
Ινοαδένωμα
Δ1β_Κύστη
Κύστη
Φυλλοειδής όγκος
Φυλλοειδής Όγκος
Δ1ε_Μαστίτιδα(1)
Μαστίτιδα
Σκληρυντική αδένωση
Σκληρυντική Αδένωση
Γαλακτοκήλη
Γαλακτοκήλη
Λίπωμα
Λίπωμα
Δ1ι_Γυναικομαστία
Γυναικομαστία

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware