Τακτικός Μαστολογικός Έλεγχος  

Η κλινική ιατρική εξέταση, η αυτοεξέταση των μαστών και ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος από την ηλικία των 40 (βάσει των εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών), παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της νόσου σε αρχόμενο στάδιο. 

Υγιεινή Διατροφή 

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής και φυσικής άσκησης παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη από τη νόσο, λαμβάνοντας υπόψη πως η παχυσαρκία και η απότομη πρόσληψη βάρους αυξάνουν τον κίνδυνο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.  

Έχει παρατηρηθεί μικρότερη συχνότητα του καρκίνου μαστού στις γυναίκες των μεσογειακών χωρών συγκριτικά με αυτών της βόρειας Ευρώπης καθώς και των ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στις διατροφικές συνήθειες. Μία μελέτη έδειξε πως η μεσογειακή σε σχέση με την δυτικού τύπου διατροφή είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση (εώς και 40%) των επιπέδων οιστρογόνων στον οργανισμό. 

Φυσική Άσκηση 

Η φυσική άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους σώματος βοηθώντας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ο εβδομαδιαίος στόχος είναι 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης. Μια μελέτη επίσης καταλήγει πως η διακοπή και μόνο της μη άσκησης ελαττώνει τον κίνδυνο κατά 10%. 

Αποφυγή Αλκοόλ 

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον μαστό και συστήνεται οι γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερο από 10g την ημέρα (περίπου ένα ποτό). 

Μικρή Ηλικία Τεκνοποίησης 

Όσο μικρότερη τεκνοποιεί μια γυναίκα (<30-35 ετών) τόσο πιο προστατευτικά δρα η εγκυμοσύνη. Σε μία έρευνα οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους εγκυμοσύνη πριν την ηλικία των 20 είχαν αισθητά μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με αυτές που τεκνοποίησαν για πρώτη φορά μετά τα 35 ή δεν τεκνοποίησαν καθόλου. 

Θηλασμός 

Οι γυναίκες που έχουν θηλάσει εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με αυτές που έχουν παιδιά αλλά δεν έχουν θηλάσει. Η προστατευτική δράση είναι μεγαλύτερη όσο περισσότερο διαρκεί το διάστημα του θηλασμού. 

Σχετικά:

Α4α_Βασικές Αρχές Πρόληψης
Βασικές Αρχές Πρόληψης
Εξειδικευμένοι Προστατευτικοί παράγοντες
Εξειδικευμένοι Προστατευτικοί Παράγοντες

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware