Οι εξειδικευμένοι προστατευτικοί παράγοντες αφορούν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και αποτελούν μέσο πρόληψης ΜΟΝΟ μετά από οδηγίες που προέρχονται από συνδυασμό ειδικοτήτων (χειρουργός μαστού, ογκολόγος, γενετιστής, ψυχολόγος). 

 

Χημειοπροφύλαξη 

Οι γυναίκες που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στο μαστό (π.χ. βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση για κακοήθεια στο μαστό κ.α.),  μπορούν να προφυλαχθούν ελαττώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο λαμβάνοντας ορμονικά σκευάσματα όπως ταμοξιφαίνη ή ραλοξιφαίνη. Η αγωγή αυτή μπορεί να εμφανίσει σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες (εξάψεις, θρομβοεμβολικά επεισόδια, καρκίνος ενδομητρίου), γεγονός που δεν την καθιστά κατάλληλη για οποιαδήποτε γυναίκα και πρέπει να συμβουλευθούν τον ιατρό τους ώστε να ζυγίσουν τα οφέλη και τις πιθανές παρενέργειες μετά από μια τέτοια επιλογή.  

 

Προφυλακτική Μαστεκτομή 

Οι γυναίκες φορείς των γονιδίων ΒRCA1 και BRCA2 εμφανίζουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού εώς 60% μέχρι την ηλικία των 70. Η αμφοτερόπλευρη προφυλακτική μαστεκτομή σε αυτές τις γυναίκες (που συνήθως ακολουθείται από αποκατάσταση)  αποτελεί μία αποδεκτή λύση πρόληψης, λαμβάνοντας υπόψη πως ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό κατά 90-95%. 

 

Προφυλακτική Ωοθηκεκτομή 

Οι ωοθήκες αποτελούν την βασική πηγή οιστρογόνων στον οργανισμό μιας γυναίκας, των ορμονών δηλαδή που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Η προφυλακτική ωοθηκεκτομή (που συνήθως διενεργείται λαπαροσκοπικά) αποτελεί μια εναλλακτική λύση πρόληψης και ελάττωσης του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, που σημαίνει όμως αδυναμία τεκνοποίησης και εγκατάσταση εμμηνόπαυσης με τις ανάλογες παρενέργειες. Για το λόγο αυτό, όπως και με τις προηγούμενες μεθόδους, είναι καλό να υπάρξει μια ενδελεχής ενημέρωση από τις αρμόδιες ειδικότητες που σχετίζονται με τον μαστό. 

Σχετικά:

Α4α_Βασικές Αρχές Πρόληψης
Βασικές Αρχές Πρόληψης
Προστατευτικοί παράγοντες
Προστατευτικοί Παράγοντες

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck) 1ος όροφος

Τηλ.: 210 69 97 766, Κιν.:+30 6977291169

Λάρισα:

Ιασώ Θεσσαλίας – Κέντρο Μαστού

Τηλ: 2410 996 070, Κιν.:+30 6977291169

Copyright © 2021  Breastaware