Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες των αναπτυγμένων χωρών, με 1 στις 8 τελικά να εμφανίζουν τη νόσο. Η πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων για εμφάνιση της νόσου, λαμβάνοντας υπόψη τους τόσο τους προστατευτικούς παράγοντες όσο και τους παράγοντες κινδύνου. 

Οι κύριοι ενδεδειγμένοι τρόποι για την πρόληψη του καρκίνου στον μαστό είναι η αλλαγή στον τρόπο ζωής και διατροφής, και η αποφυγή παραγόντων που προκαλούν καρκίνο. Από τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου κάποιοι μπορούν να αποφευχθούν, ενώ κάποιοι όχι Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν το κάπνισμα και τα ογκογονίδια, που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας, εκ των οποίων όμως μόνο το κάπνισμα μπορεί να αποτραπεί. Υιοθετώντας τους προστατευτικούς παράγοντες και αποφεύγοντας τους παράγοντες κινδύνου, ο κίνδυνος για εμφάνιση της νόσου μειώνεται χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως εξαλείφεται πλήρως. 

Επιπλέον, στρατηγικές όπως η προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή και η προφυλακτική χειρουργική παρέμβαση στους μαστούς ή στα γυναικολογικά όργανα αποτελούν επιπρόσθετες αλλά εξειδικευμένες λύσεις σε πληθυσμιακές ομάδες που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο. 

Σχετικά:

Προστατευτικοί παράγοντες
Προστατευτικοί Παράγοντες
Εξειδικευμένοι Προστατευτικοί παράγοντες
Εξειδικευμένοι Προστατευτικοί Παράγοντες

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware