Ανάπτυξη

ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΜΑΣΤΟΣ ; 

Η ανάπτυξη του μαστού ξεκινάει από την 4η εβδομάδα της κύησης με την εμφάνιση δομών στην πρόσθια επιφάνεια του σώματος του εμβρύου όπου θα αναπτυχθεί ο αδένας (μαστικές ακρολοφίες). Την 16η εβδομάδα κύησης εμφανίζονται οι πρώιμοι γαλακτοφόροι πόροι και την 20η – 24η εβδομάδα η θηλαία άλως. Η εμφάνιση της θηλής και η αύξηση του μαζικού αδένα πραγματοποιείται κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.  

Από τη νεογνική ηλικία και μέχρι την έναρξη της εφηβείας οι μαστοί παραμένουν σε κατάσταση ηρεμίας έκτοτε υπό την επήρεια ορμονών (οιστρογόνα, αυξητική ορμόνη, γοναδοτροπίνες) λαμβάνει χώρα η ανάπτυξη τους.

 

Κατά την πρώτη εγκυμοσύνη ο μαστός ολοκληρώνει την ωρίμανση του το μέγεθος του αυξάνει, ενώ το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω μεγαλώνει και σκουραίνει περισσότερο ώστε να αναγνωρίζεται πιο εύκολα από το νεογέννητο. Τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης κατά την εγκυμοσύνη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή γάλακτος, ενώ αντίθετα τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη εμποδίζουν την παραγωγή του μέχρι και τον τοκετό, όπου τα επίπεδα τους πέφτουν απότομα.  

Κατά τον θηλασμό, η διέγερση του μαστού προκαλεί την έκκριση οξυτοκίνης από τον εγκέφαλο της μητέρας, ορμόνη που προκαλεί σύσπαση των μυϊκών κυττάρων του αδένα ώστε να κυκλοφορήσει το γάλα εντός των γαλακτοφόρων πόρων και να καταλήξει στη θηλή. Αξίζει να σημειωθεί πως το μέγεθος των μαστών δεν καθορίζει την ποσότητα παραγωγής γάλακτος.  

Στην εμμηνόπαυση ο μαστός ατροφεί και μειώνεται ο όγκος του, καθώς τα επίπεδα των κυκλοφορούντων οιστρογόνων πέφτουν. Σε αυτή την φάση ο αδενικός ιστός αντικαθίσταται από λίπος, με αποτέλεσμα ο μαστός να αφυδατώνεται, να είναι λιγότερο ελαστικός, να χάνει το σχήμα του και να εμφανίζει πτώση. 

Σχετικά:

Ανατομία
Ανατόμια
Έλεγχος Μαστού(1)
Έλεγχος Μαστού
Show-That-You-Love-Your-Body-By-Performing-Self-Breast-Check-400x280
Αυτοψηλάφηση
Συνήθεις ΠαθήσειςB
Συνήθεις Παθήσεις
Αντιμετώπιση
Αντιμετώπιση

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware