Η χημειοθεραπεία καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν στον οργανισμό, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υποτροπή του καρκίνου ή να εγκατασταθούν σε άλλα όργανα. Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται πριν το χειρουργείο με σκοπό να βελτιώσει το στάδιο της νόσου και να διατηρηθεί ο μαστός. Η προεγχειρητική θεραπεία δεν υπερτερεί της μετεγχειρητικής όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στην πρόγνωση της νόσου.  
 

ΠΩΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ; 

Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλεβίως (συνηθέστερα) ή από το στόμα, και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνδυάζονται 2-3 σκευάσματα. Για την έγχυση χρησιμοποιούνται μεγαλύτεροι από τους συνηθισμένους ενδοφλέβιοι καθετήρες που παραμένουν στη γυναίκα μέχρι να τελειώσει το θεραπευτικό σχήμα (ψηλά στο στήθος ή στο εσωτερικό του αγκώνα). 


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ; 

Η χημειοθεραπεία δίνεται σε κύκλους, οι οποίοι ακολουθούνται από μία περίοδο ανάρρωσης (2-3 βδομάδων) από την δράση των φαρμάκων. Η διάρκεια του σχήματος (προεγχειρητικού ή μετεγχειρητικού) είναι 3-6 μήνες, αναλόγως των σκευασμάτων που χρησιμοποιείται (παρενέργειες, αποτελεσματικότητα). 

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ; 

Οι παρενέργειες εξαρτώνται από τον τύπο και τη δοσολογία του φαρμάκου, όπως επίσης τη διάρκεια χορήγησης. Αφορούν κυρίως τριχόπτωση, αλλαγές στα νύχια, απώλεια όρεξης, αδυναμία, ναυτία, γαστρεντερικές διαταραχές και ευαισθησία σε λοιμώξεις, που τις περισσότερες φορές υποχωρούν όταν η θεραπεία τελειώσει. 

 

Σχετικά:

Ε8α_ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΓΕΝΙΚΑ κείμενο
Γενικά
Ακτινοθεραπεία
Ακτινοθεραπεία
Ορμονοθεραπεία
Ορμονοθεραπεία
Ανοσοθεραπεία
Ανοσοθεραπεία

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware