Η χημειοθεραπεία καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούν στον οργανισμό, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν υποτροπή του καρκίνου ή να εγκατασταθούν σε άλλα όργανα. Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται πριν το χειρουργείο με σκοπό να βελτιώσει το στάδιο της νόσου και να διατηρηθεί ο μαστός. Η προεγχειρητική θεραπεία δεν υπερτερεί της μετεγχειρητικής όσον αφορά την αποτελεσματικότητα στην πρόγνωση της νόσου.  
 

ΠΩΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ; 

Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλεβίως (συνηθέστερα) ή από το στόμα, και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συνδυάζονται 2-3 σκευάσματα. Για την έγχυση χρησιμοποιούνται μεγαλύτεροι από τους συνηθισμένους ενδοφλέβιοι καθετήρες που παραμένουν στη γυναίκα μέχρι να τελειώσει το θεραπευτικό σχήμα (ψηλά στο στήθος ή στο εσωτερικό του αγκώνα). 


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ; 

Η χημειοθεραπεία δίνεται σε κύκλους, οι οποίοι ακολουθούνται από μία περίοδο ανάρρωσης (2-3 βδομάδων) από την δράση των φαρμάκων. Η διάρκεια του σχήματος (προεγχειρητικού ή μετεγχειρητικού) είναι 3-6 μήνες, αναλόγως των σκευασμάτων που χρησιμοποιείται (παρενέργειες, αποτελεσματικότητα). 

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ; 

Οι παρενέργειες εξαρτώνται από τον τύπο και τη δοσολογία του φαρμάκου, όπως επίσης τη διάρκεια χορήγησης. Αφορούν κυρίως τριχόπτωση, αλλαγές στα νύχια, απώλεια όρεξης, αδυναμία, ναυτία, γαστρεντερικές διαταραχές και ευαισθησία σε λοιμώξεις, που τις περισσότερες φορές υποχωρούν όταν η θεραπεία τελειώσει. 

 

Σχετικά:

Ε8α_ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΓΕΝΙΚΑ κείμενο
Γενικά
Ακτινοθεραπεία
Ακτινοθεραπεία
Ορμονοθεραπεία
Ορμονοθεραπεία
Ανοσοθεραπεία
Ανοσοθεραπεία

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck) 1ος όροφος

Τηλ.: 210 69 97 766, Κιν.:+30 6977291169

Λάρισα:

Ιασώ Θεσσαλίας – Κέντρο Μαστού

Τηλ: 2410 996 070, Κιν.:+30 6977291169

Copyright © 2021  Breastaware