ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΟΡΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ;  

Εάν ο καρκίνος είναι ορμονοεξαρτώμενος, όπως συμβαίνει στο 70% των περιπτώσεων (δηλ. η ανάπτυξη του πυροδοτείται από ορμόνες όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη), η θεραπεία έναντι των υποδοχέων των ορμονών αυτών επιβραδύνει και ίσως σταματάει την εξέλιξη του.  
 

ΠΩΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ Η ΟΡΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ; 

Η αγωγή χορηγείται από το στόμα μετά το χειρουργείο για 5-10 χρόνια και συνίσταται στην ταμοξιφαίνη, σε αναστολέα αρωματάσης ή συνδυασμό των δύο. Η επιλογή του σχήματος εξαρτάται από το αν η γυναίκα βρίσκεται σε προ- ή μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί προεγχειρητικά ώστε να μειώσει ή να παύσει την ανάπτυξη του όγκου.  

Ένας επιπρόσθετος τρόπος παύσης της παραγωγής οιστρογόνων στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ορμονοεξαρτώμενη νόσο και υψηλό κίνδυνο υποτροπής είναι η καταστολή της λειτουργίας των ωοθηκών. Αυτό επιτυγχάνεται με χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών ή με φαρμακευτική καταστολή τους. Συχνότερα χρησιμοποιείται η φαρμακευτική οδός (υποδόρια ένεση γοσερελίνηςZoladex μηνιαίως) διότι έχει το σημαντικό πλεονέκτημα της μη μόνιμης δράσης, δηλαδή με τη διακοπή της αγωγής επανέρχεται η ωοθηκική λειτουργία. Η ωοθηκική καταστολή παρ’ όλα αυτά προκαλεί συμπτώματα εμμηνόπαυσης όπως εξάψεις, νυχτερινούς ιδρώτες και ξηρότητα κόλπου.   

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ; 

Οι πιο κοινές παρενέργειες και αναλόγως της ουσίας είναι οι εξάψεις, ξηρότητα κόλπου, κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου της μήτρας, θρομβώσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, οστεοπόρωση και πόνος στις αρθρώσεις. 

 

Σχετικά:

Ε8α_ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΓΕΝΙΚΑ κείμενο
Γενικά
Ακτινοθεραπεία
Ακτινοθεραπεία
Χημειοθεραπεία
Χημειοθεραπεία
Ανοσοθεραπεία
Ανοσοθεραπεία

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware