Ο καρκίνος του μαστού στο 80% των περιπτώσεων εξορμάται από τους γαλακτοφόρους πόρους (τα σωληνάρια που μεταφέρουν το γάλα στην θηλή) και ονομάζεται πορογενής, ενώ στο 10% από τους λοβούς (οι σχηματισμοί που παράγουν το γάλα) και ονομάζεται λοβιακός. Το υπόλοιπο 10% των περιπτώσεων αφορά πιο σπάνιες μορφές κακοήθειας όπως τον μυελοειδή, βλεννώδη, θηλώδη ή σωληνώδη καρκίνο. 

Εάν τα νεοπλασματικά κύτταρα περιορίζονται εντός των πόρων ή των λοβών ο καρκίνος ονομάζεται in situ, ενώ αν επεκταθούν στους περιβάλλοντες ιστούς ονομάζεται διηθητικός. Ο in situ πορογενής καρκίνος έχει σχεδόν άριστη πρόγνωση, ενώ ο in situ λοβιακός δεν αποτελεί αληθή κακοήθεια αλλά παράγοντα ιδιαίτερα αυξημένου κινδύνου για ανάπτυξη της νόσου στο μέλλον. 
 

Πορογενής διηθητικός  

Αποτελεί το 80% των περιπτώσεων στον καρκίνο του μαστού και εξορμάται από τους γαλακτοφόρους πόρους. Η βασική θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση της κακοήθειας είτε με ογκεκτομή (δηλ. αφαιρώντας την βλάβη και διατηρώντας τον μαστό) είτε με μαστεκτομή (δηλ. αφαίρεση ολόκληρου του αδένα). Η επιλογή της επέμβασης εξαρτάται από την εντόπιση, το μέγεθος και την έκταση της βλάβης. Συμπληρωματικά και αναλόγως των χαρακτηριστικών της νόσου χορηγούνται ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή μονοκλωνικά αντισώματα. 
 

Λοβιακός διηθητικός  

Αυτή η μορφή κακοήθειας εμφανίζεται στο 10% των περιπτώσεων και ξεκινάει από τα λόβια. Απεικονιστικά συνήθως είναι πιο δυσδιάκριτος σε σχέση με τους άλλους τύπους καρκίνου λόγω της ιδιάζουσας διάταξης των νεοπλασματικών κυττάρων εντός του μαστού, και μπορεί να μην διαγνωσθεί μέχρι να μεγαλώσει αρκετά και να προκαλέσει συμπτώματα. Αν και οι επιλογές της θεραπείας είναι αντίστοιχες με του πορογενούς διηθητικού καρκίνου, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν πως είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερη έκταση από ότι φαίνεται στην απεικόνιση και πως μπορεί να προσβάλλει και τους δύο μαστούς.  

Μυελοειδής  

Αυτός ο τύπος αποτελεί το 3-5% των καρκίνων του μαστού και είναι συνήθης στις γυναίκες φορείς της μετάλλαξης του γονιδίου BRCA1. Είναι συχνά «τριπλά αρνητικός», δηλαδή δεν φέρει οιστρογονικούς και προγεστερονικούς υποδοχείς καθώς επίσης την πρωτεΐνη HER2 (ER/PR-,HER2-). Μεθίσταται λιγότερο συχνά στους λεμφαδένες, ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στην θεραπεία και μπορεί να έχει καλύτερη πρόγνωση από τους υπόλοιπες μορφές της νόσου.  

Βλεννώδης  

Απαντάται το 2% των περιπτώσεων και χαρακτηρίζεται από καρκινικά κύτταρα που περιβάλλονται από βλέννη. Είναι συνήθως αρνητικός στην πρωτεΐνη HER2 και δεν επιδέχεται συμπληρωματικής θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα. 

Σωληνώδης 

Αφορά το 2% των καρκίνων και συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Δεν θεωρείται επιθετικός και στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει πολύ καλή πρόγνωση. 

Θηλώδης 

Συναντάται στο 1% των περιπτώσεων και συνήθως σε μεγαλύτερης ηλικίας μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τις περισσότερες φορές συνυπάρχει με πορογενές καρκίνωμα in situ. 

Σχετικά:

Πορογενής in situ
Ιn Situ Πορογενές καρκίνωμα μαστού
Ε5γ_Φλεγμονώδης(1)
Φλεγμονώδης
Τριπλά αρνητικός(1)
Τριπλά Αρνητικός
Ε5ε_Κληρονομικός Καρκίνος
Κληρονομικός
Ε5ζ_Νόσος Paget Θηλής
Νόσος Paget Θηλής

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware