Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι μία σπάνια αλλά επιθετική μορφή κακοήθειας που αποτελεί το 1-5% περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Συγκριτικά με τους άλλους τύπους καρκίνου έχει μία τάση να εμφανίζεται στις μικρότερες ηλικίες και παχύσαρκες γυναίκες. Αποτελεί μια πιο επιθετική μορφή της νόσου και 1 στις 3 περιπτώσεις έχει ήδη μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος κατά τη διάγνωση.  

Εμφανίζεται με συμπτωματολογία φλεγμονής, η οποία αναπτύσσεται ταχέως (εντός 3-6 μηνών) προκαλώντας διάχυτη ερυθρότητα και οίδημα στον μαστό με αποτέλεσμα το δέρμα του να είναι πεπαχυσμένο και να ομοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού (peau dorange). Κάποιες φορές αυτή η εικόνα μπορεί λανθασμένα να χαρακτηρισθεί ως μαστίτιδα και να καθυστερήσει περαιτέρω τη διάγνωση. 

Τα απεικονιστικά ευρήματα του φλεγμονώδους καρκίνου δεν είναι κλασσικά, όπως μιας τυπικής κακοήθειας στον μαστό συνήθως δεν σχηματίζεται κάποιο μόρφωμα που να απεικονίζεται επαρκώς στη μαστογραφία ή στον υπέρηχο με αποτέλεσμα η διάγνωση να είναι δυσκολότερη. 

Η αντιμετώπιση συνήθως ξεκινάει με προεγχειρητική χημειοθεραπεία, ώστε να επιτευχθεί πιθανή μείωση της έκτασης της νόσου, καθώς λόγω της επέκτασης στο δέρμα (και πιθανώς στους λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα) ο φλεγμονώδης καρκίνος εξ ορισμού ανήκει σε προχωρημένο στάδιο. Έπειτα ακολουθεί χειρουργική επέμβαση που συνίσταται σε μαστεκτομή με μασχαλιαίο λεμφαδενικό καθαρισμό και μετεγχειρητικά χορηγείται ακτινοθεραπεία με ή χωρίς ορμονοθεραπεία.  

Σχετικά:

Ιστολογικοί τύποι
Ιστολογικοί Τύποι
Πορογενής in situ
Ιn Situ Πορογενές καρκίνωμα μαστού
Τριπλά αρνητικός(1)
Τριπλά Αρνητικός
Ε5ε_Κληρονομικός Καρκίνος
Κληρονομικός
Ε5ζ_Νόσος Paget Θηλής
Νόσος Paget Θηλής

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck) 1ος όροφος

Τηλ.: 210 69 97 766, Κιν.:+30 6977291169

Λάρισα:

Ιασώ Θεσσαλίας – Κέντρο Μαστού

Τηλ: 2410 996 070, Κιν.:+30 6977291169

Copyright © 2021  Breastaware