Με την ακτινοβόληση του μαστού χρησιμοποιούνται τοπικά ισχυρές δόσεις ακτινοβολίας ώστε να στοχευθούν και να σκοτωθούν τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Συμπληρώνει μετεγχειρητικά την ογκεκτομή, κάποιες περιπτώσεις μαστεκτομής (π.χ. μεγάλος όγκος, διηθημένοι λεμφαδένες μασχάλης) ή διενεργείται σε μερικές μορφές μεταστατικής νόσου. 

 

ΠΟΤΕ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ; 

Χορηγείται περίπου ένα μήνα μετά το χειρουργείο ή αφού τελειώσει η συμπληρωματική χημειοθεραπεία. Οι περιοχές που ακτινοβολούνται (αναλόγως της περίπτωσης) είναι ολόκληρη η περιοχή του μαστού ή της μαστεκτομής, η θέση της ογκεκτομής και η μασχαλιαία χώρα.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ;
 

Τις περισσότερες φορές η πηγή της ακτινοβολίας είναι εξωτερική, όπου ένα μηχάνημα εκτός σώματος  εκπέμπει την θεραπευτική δόση στο επιλεγμένο πεδίο του θωρακικού τοιχώματος. Υπάρχει και η επιλογή της βραχυθεραπείας, όπου μικρές συσκευές παραμένουν για περιορισμένο διάστημα εντός της κοιλότητας της ογκεκτομής. 

Η ακτινοβόληση αυτή καθαυτή είναι ανώδυνη και διαρκεί μερικά λεπτά, αλλά η διαδικασία της ετοιμασίας, μελέτης της περιοχής και στόχευσης των πεδίων μεγαλώνει τον συνολικό χρόνο. Η διάρκεια της ακτινοθεραπείας είναι 5-7 βδομάδες, 5 ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα με Παρασκευή), ενώ εναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί υποκλασματοποιημένη, δηλαδή σε μεγαλύτερες ημερήσιες δόσεις για μικρότερο χρονικό διάστημα (3-4 βδομάδες).  

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ; 

Οι βασικές παρενέργειες είναι πρήξιμο, ερυθρότητα, σκοτεινότερη απόχρωση του δέρματος στην περιοχή της ακτινοβόλησης και συνήθως υποχωρούν σε διάστημα 6-12 μηνών. Επίσης σε βάθος χρόνου μπορεί να προκληθούν λεμφοίδημα στο αντίστοιχο χέρι (πρήξιμο), σκλήρυνση του δέρματος, προβλήματα στον θηλασμό κ.α., που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως την έκταση χειρουργείου, τα χαρακτηριστικά της θεραπείας και τις ιδιαιτερότητες κάθε οργανισμού. 

 

Σχετικά:

Ε8α_ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΓΕΝΙΚΑ κείμενο
Γενικά
Χημειοθεραπεία
Χημειοθεραπεία
Ορμονοθεραπεία
Ορμονοθεραπεία
Ανοσοθεραπεία
Ανοσοθεραπεία

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware