ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ ; 

Η χολολιθίαση αποτελεί μια καλοήθη πάθηση που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη σκληρών σχηματισμών που έχουν τη μορφή μικρής πέτρας μέσα στην χοληδόχο κύστη (χολόλιθοι). Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται στο δεξιό ανώτερο μέρος της κοιλιάς, κάτω από το συκώτι και ο ρόλος της είναι η αποθήκευση της χολής. Η χολή είναι ένα υγρό που βοηθάει στην πέψη, παράγεται στο συκώτι και απελευθερώνεται από την χοληδόχο κύστη στο λεπτό έντερο μετά από κατανάλωση λιπαρών ή γαλακτοκομικών. 

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται πως το 9% των γυναικών και το 6% των ανδρών έχουν χολολιθίαση. Μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή μπορεί να παρουσιάζεται με συμπτώματα ή/και επιπλοκές της πάθησης. 

 

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ; 

Η αιτιολογία της χολολιθίασης δεν είναι σαφής.  Θεωρείται πως η αυξημένη περιεκτικότητα της χολής σε χοληστερίνη και χολερυθρίνη ή η ελαττωματική αποχέτευση της χοληδόχου κύστης στο έντερο αποτελούν παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη χολόλιθων. 

Το γυναικείο φύλο, η ηλικία άνω των 40, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ο διαβήτης, η απότομη απώλεια βάρους και η ηπατοπάθεια είναι παράμετροι που επίσης ευθύνονται για την εμφάνιση λίθων εντός της χοληδόχου κύστης. 

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ ; 

Οι χολόλιθοι έχουν μέγεθος που ποικίλλει από κόκκο άμμου μέχρι βερίκοκο και μερικοί άνθρωποι μπορούν να έχουν μόνο έναν ενώ άλλοι να εμφανίσουν δεκάδες. Αποτελούν απεικονιστικό εύρημα (κυρίως με το υπερηχογράφημα κοιλιάς) στα πλαίσια διερεύνησης πόνου στην κοιλιά είτε τυχαία κατά τη διερεύνηση άλλων παθήσεων. 

 

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ; 

Η χολολιθίαση μπορεί να προκαλεί συμπτώματα ιδίως μετά από γεύματα όπως:  

  • αιφνίδιο πόνο στο ανώτερο κεντρικό ή δεξιό τμήμα της κοιλιάς (κολικός), που μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά εώς και ώρες 
  • πόνο στον δεξιό ώμο ή ψηλά στην πλάτη,  
  • ναυτία και εμετό  
  • κίτρινη χροιά στο δέρμα και στα μάτια (ίκτερος) που οφείλεται σε απόφραξη της απορροής της χολής προς το λεπτό έντερο από του χολόλιθους 

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ; 

Αν η συμπτωματική χολολιθίαση δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να εμφανισθούν επιπλοκές όπως φλεγμονή (χολοκυστίτιδα που χρήζει νοσηλείας και πιθανώς έκτακτου χειρουργείου), απόφραξη πόρων που οδηγεί σε ίκτερο ή/και παγκρεατίτιδα και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις καρκίνο της χοληδόχου κύστεως σε βάθος χρόνου. 

 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΤΗΝ ΧΟΛΗΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ ; 

Όταν η χολολιθίαση προκαλεί συμπτώματα, η χοληδόχος κύστη πρέπει να αφαιρεθεί, δηλ. να διενεργηθεί χολοκυστεκτομή. 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ ; 

Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων η χολοκυστεκτομή διενεργείται λαπαροσκοπικά, δηλ. με την χρήση κάμερας και εργαλείων που μπαίνουν μέσα στην κοιλιά μέσω τεσσάρων οπών που δεν ξεπερνούν το 1 εκατοστό. Η κοιλιά γεμίζει με αέρα, αναγνωρίζεται η χοληδόχος κύστη και αφαιρείται αφού πρώτα αποκοπεί από τις γύρω δομές (αγγεία, κυστικός πόρος, συκώτι). 

Μπορεί να τοποθετηθεί μια παροχέτευση μετά το τέλος της επέμβασης ώστε να απομακρύνονται τα υγρά που υπάρχουν στην κοιλιά. Την επόμενη μέρα ο/η ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο με οδηγίες για την φαρμακευτική αγωγή και διατροφή του. 

Σχετικά:

Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος
Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος
Κύστη Κόκκυγος - Καλοήθεις Όγκοι Μαλακών Μορίων
Κύστη Κόκκυγος - Καλοήθεις Όγκοι Μαλακών Μορίων

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware