Κύστη Κόκκυγος 

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μια παθολογική περιοχή κάτω από δέρμα που περιέχει τρίχες και συγκρίματα δέρματος. Εμφανίζεται σχεδόν πάντα στην περιοχή μεταξύ των δύο γλουτών στο ύψος του κόκκυγα («ουρίτσα»). Προκαλείται συνήθως από τρίχες που διατρυπούν το δέρμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κύστη για να τις περιχαρακώσει. Αν η κύστη μολυνθεί, γεμίζει με πύον και δημιουργείται απόστημα που είναι συνήθως επώδυνο και χρειάζεται παροχέτευση.  

Είναι πιο συχνή σε νέους ανθρώπους συνήθως αντρικού φύλου (15-40 ετών), σε αυτούς που έχουν παρατεταμένη καθιστική καθημερινότητα, στους παχύσαρκους, τους  έντονα τριχοφυείς και έχει την τάση να υποτροπιάζει.  

Τα συμπτώματα της αφορούν τη δημιουργία συριγγίου (οπή στο δέρμα από την είσοδο της τρίχας), τοπικό πόνο, ερυθρότητα του δέρματος (φλεγμονή) και συλλογή πύου (απόστημα). Αν μια χρόνια φλεγμονώδης κύστη δεν αφαιρεθεί, υπάρχει μια ελάχιστη αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος.  

Όταν η κύστη κόκκυγος γίνει συμπτωματική, συστήνεται να αφαιρεθεί. Η θεραπεία συνίσταται σε χειρουργική αφαίρεση (ανοιχτή ή κλειστή μέθοδος) ή χρήση laser για τον εσωτερικό καυτηριασμό της (συνήθως για μικρές κύστεις) υπό τοπική αναισθησία τις περισσότερες περιπτώσεις. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από το μέγεθος της κύστης, την έκταση της βλάβης, την παρουσία φλεγμονής και την επιθυμία του ασθενή (χρόνος ανάρρωσης, μετεγχειρητικός πόνος, πιθανότητα υποτροπής). 

Σμηγματογόνος – Δερματική Κύστη 

Η κύστη δέρματος αποτελεί ένα καλόηθες μόρφωμα που μοιάζει με φακή με υγρό περιεχόμενο (ορώδες ή σμήγμα). Είναι αισθητή κάτω από το δέρμα, συνήθως είναι ευκίνητη και τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει συμπτώματα. 

Συνήθως δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Εφόσον όμως προκαλεί πόνο, παρουσιάσει επανειλημμένες φλεγμονές ή είναι σε σημείο που τραυματίζεται (π.χ. ύψος παντελονιού ή στηθόδεσμου) συστήνεται η χειρουργική αφαίρεσή της υπό τοπική αναισθησία.  

 

Λίπωμα 

Το λίπωμα είναι ένα καλόηθες μόρφωμα που εντοπίζεται μεταξύ του δέρματος και του μυϊκού τοιχώματος οπουδήποτε στο σώμα. Πρόκειται για όγκο που αποτελείται από λιπώδη κύτταρα και σχηματίζει μία μάζα κάτω από το δέρμα. Κατά την ψηλάφηση μοιάζει με ζύμη, είναι συνήθως κινητό και δεν παρουσιάζει πόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολλαπλά και διάσπαρτα. 

Τις περισσότερες φορές αρκεί μια απλή παρακολούθηση με υπερηχογράφημα μέχρι να σταθεροποιηθεί το μέγεθος του. Σε περίπτωση συνεχούς αύξησης, ήδη μεγάλου μεγέθους ή εντόπισης σε σημεία που τραυματίζονται (π.χ. ύψος παντελονιού ή στηθόδεσμου) προτείνεται η χειρουργική αφαίρεσή του (με τοπική αναισθησία τις περισσότερες περιπτώσεις). 

Σχετικά:

Χολολιθίαση
Χολολιθίαση
Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος
Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware