ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΗΛΗ ; 

Κήλη ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία ένα τμήμα ενδοκοιλιακού λίπους ή εντέρου διαπερνά μέσω ενός αδύναμου σημείου του μυϊκού τοιχώματος της κοιλιάς. Εμφανίζεται σαν τοπικό πρήξιμο ή ψηλαφητό μόρφωμα σε διάφορα σημεία της κοιλιάς (π.χ. βουβωνική χώρα, ομφαλός, μετά από χειρουργείο).  

Αναλόγως της συμπτωματολογίας και των πιθανών επιπλοκών μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί και να επιδιορθωθεί η ανατομική περιοχή. 

 

ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ; 

Οι συχνότεροι τύποι κήλης είναι: 

  • Βουβωνοκήλη (στην περιοχή μεταξύ μηρού και γεννητικών οργάνων) 
  • Μηροκήλη (λίγο πιο κάτω από την βουβωνοκήλη) 
  • Ομφαλοκήλη 
  • Επιγαστρική κήλη (στο τμήμα της κοιλιάς μεταξύ ομφαλού και στέρνου) 
  • Πλάγιου κοιλιακού τοιχώματος  
  • Μετεγχειρητική (στην τομή μετά από χειρουργείο κοιλιάς) 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ; 

Μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα, αλλά τις περισσότερες φορές παρουσιάζεται σαν ενόχληση-αίσθημα βάρους στην περιοχή ή είναι αισθητή ψηλαφητικά ιδίως με τον βήχα ή την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Είναι καλό η επίσκεψη στον ιατρό να γίνεται όταν τα συμπτώματα είναι ακόμα ήπια. 

Όταν το περιεχόμενο της κήλης «στραγγαλιστεί» η συμπτωματολογία είναι πιο σοβαρή με τον πόνο να γίνεται πιο έντονο, να υπάρχει έντονη ευαισθησία στο άγγιγμα, το δέρμα της περιοχής να γίνεται πιο ερυθρό και να υπάρχει αδιαθεσία ή πυρετός. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνει έκτακτη εκτίμηση από χειρουργό ώστε να καθορισθεί η περαιτέρω αντιμετώπιση (συντηρητικά ή χειρουργικά). 

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ; 

Όταν η κήλη αρχίζει και γίνεται συμπτωματική τότε συστήνεται χειρουργική επέμβαση (πόνος, έντονη ευαισθησία, επιπλοκές). 

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ; 

Η αποκατάσταση της κήλης διενεργείται με την ανοιχτή ή λαπαροσκοπική μέθοδο. Ο χειρουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει βάσει ηλικίας, ιστορικού, συμπτωμάτων, εντόπισης και έκτασης τη μέθοδο που θα εφαρμόσει. 

Η επέμβαση γίνεται με γενική ή επισκληρίδιο αναιασθησία (δηλ. ο ασθενής είναι ξύπνιος αλλά είναι ακίνητος και δε νιώθει πόνο από τη μέση και κάτω). Με μια τομή στην αντίστοιχη περιοχή (ή πολύ μικρότερες σε περίπτωση λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης) εντοπίζεται η κήλη και ανατάσσεται το περιεχόμενο της μέσα στην κοιλιά. Το αδύναμο σημείο δια μέσου του οποίου πρόβαλλε η κήλη συγκλείνεται και τοποθετείται επιπλέον ένα συνθετικό πλέγμα ώστε να ενισχύσει την περιοχή. 

Το ίδιο απόγευμα ή την επόμενη μέρα μπορεί να γίνει εξιτήριο με οδηγίες για φαρμακευτική αγωγή και περιορισμό κινήσεων. 

Σχετικά:

Χολολιθίαση
Χολολιθίαση
Κύστη Κόκκυγος - Καλοήθεις Όγκοι Μαλακών Μορίων
Κύστη Κόκκυγος - Καλοήθεις Όγκοι Μαλακών Μορίων

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware