Οι φρουροί λεμφαδένες είναι οι λεμφαδένες της μασχάλης που βρίσκονται πιο κοντά στην κακοήθεια και ο πρώτος σταθμός μετάστασης των καρκινικών κυττάρων στον καρκίνο του μαστού. 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΨΙΑ ΤΟΥ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ ΦΡΟΥΡΟΥ; 

Η βιοψία του φρουρού λεμφαδένα είναι μια χειρουργική παρέμβαση  για την ανίχνευση πιθανών μεταστάσεων στους λεμφαδένες της μασχάλης, ώστε να σταδιοποιηθεί η νόσος και να καθοριστεί η συμπληρωματική θεραπεία. Στη συνέχεια του χειρουργείου διενεργείται η αφαίρεση της κακοήθειας. Αν ο λεμφαδένας φρουρός είναι θετικός για μετάσταση, τότε μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω καθαρισμός των λεμφαδένων της μασχάλης αν είναι αρνητικός δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον. 

ΠΩΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ; 

  • Πριν την έναρξη της επέμβασης γίνεται έγχυση γύρω από τη θηλή ή γύρω από τον όγκο μιας ραδιοϊσοτοπικής ουσίας και μιας μπλε χρωστικής για να βοηθήσουν τον χειρουργό να εντοπίσει τους λεμφαδένες φρουρούς (1-3).  
  • Γίνεται μια μικρή τομή στη μασχάλη και με την βοήθεια ενός ανιχνευτή αναγνωρίζεται ο λεμφαδένας φρουρός (ή φρουροί) ο οποίος είναι χρωματισμένος μπλε. Αν γίνει μαστεκτομή ο λεμφαδένας εντοπίζεται από την ίδια τομή. 
  • Στη συνέχεια αφαιρείται και αποστέλλεται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για να εξετασθεί για την παρουσία καρκινικών κυττάρων (ταχεία βιοψία).

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ Ο ΛΕΜΦΑΔΕΝΑΣ ΦΡΟΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ; 

Σε περίπτωση που διενεργηθεί μαστεκτομή, τότε συμπληρωματικά αφαιρούνται και οι υπόλοιποι λεμφαδένες της μασχάλης (μασχαλιαίος λεμφαδενικός καθαρισμός).  

Εφόσον όμως διενεργηθεί ογκεκτομή (δηλ. ο μαστός διατηρηθεί) μπορεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις ο λεμφαδενικός καθαρισμός να παραληφθεί (μικρός όγκος, εώς και δύο λεμφαδένες θετικοί για μετάσταση, συμπληρωματική ακτινοθεραπεία). Αυτό συμβαίνει διότι η μετεγχειρητική ακτινοβόληση του μαστού περιλαμβάνει και τμήμα της μασχαλιαίας χώρας. 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ; 

Οι επιπλοκές είναι αρκετά σπάνιες και περιλαμβάνουν αιμάτωμα, φλεγμονή, αλλεργική αντίδραση στη μπλε χρωστική, λεμφοίδημα (πρήξιμο του χεριού). 

Σχετικά:

Ογκεκτομή
Ογκεκτομή (Διατήρηση Μαστού)
Mαστεκτομή
Μαστεκτομή
Ογκοπλαστική Χειρουργική
Ογκοπλαστική Χειρουργική
Λεμφαδενικός καθαρισμός Μασχάλης
Λεμφαδενικός Καθαρισμός Μασχάλης

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware