Ο λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης είναι μια χειρουργική επέμβαση που διενεργείται για να αφαιρεθούν όλοι οι λεμφαδένες της μασχαλιαίας χώρας. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται στο ίδιο χειρουργείο με την αφαίρεση του καρκίνου (ογκεκτομή ή μαστεκτομή) και εκτελείται για να διαπιστωθεί πόσοι μασχαλιαίοι λεμφαδένες έχουν μετάσταση ώστε να καθοριστεί η πρόγνωση και συμπληρωματική θεραπεία.  

Αφαιρούνται 10-40 λεμφαδένες και ελέγχονται στο μικροσκόπιο για καρκινικά κύτταρα. Αν είναι θετικοί για μετάσταση η γυναίκα θα χρειαστεί να λάβει χημειοθεραπεία και πολύ πιθανό να υποβληθεί σε ακτινοβόληση της περιοχής της επέμβασης, 

 

ΠΟΤΕ  ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ; 

Σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού με: 

  • Προεγχειρητική διάγνωση μετάστασης στους λεμφαδένες της μασχάλης  (παθολογικά ψηλαφητοί λεμφαδένες της μασχάλης, παθολογική εικόνα στο υπερηχογράφημα, θετικοί για μετάσταση στην βιοψία πριν το χειρουργείο). 
  • Μετάσταση στον λεμφαδένα φρουρό μετά από διεγχειρητική βιοψία του. Σε μερικές περιπτώσεις ογκεκτομής ο λεμφαδενικός καθαρισμός μασχάλης μπορεί να παραληφθεί. 
  • Αδυναμία εντόπισης του λεμφαδένα φρουρού
  • Φλεγμονώδη τύπο καρκίνου 

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ; 

Οι επιπλοκές μπορεί να εμφανισθούν τις πρώτες μέρες αλλά ακόμα και μήνες μετά το χειρουργείο. Οι περισσότερες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά αλλά μερικές μπορεί να είναι μόνιμες. 

Αφορούν φλεγμονή, αιμάτωμα, σέρομα (συλλογή αντιδραστικού υγρού), δυσκινησία του άκρου, απώλεια αισθητικότητας, χρόνιος πόνος και λεμφοίδημα (πρήξιμο του χεριού). 

Σχετικά:

Ογκεκτομή
Ογκεκτομή (Διατήρηση Μαστού)
Mαστεκτομή
Μαστεκτομή
Ογκοπλαστική Χειρουργική
Ογκοπλαστική Χειρουργική
Ζ5_Φρουρός Λεμφαδένας
Φρουρός Λεμφαδένας

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware