Η παρακέντηση με λεπτή βελόνα (FNAFine Needle Aspiration) αποτελεί τη λιγότερο επεμβατική μέθοδο από όλες τις βιοψίες που αφορούν τον μαστό. Χρησιμοποιεί την αρνητική πίεση του μηχανισμού βελόνας-σύριγγας για να αναρροφηθεί μικρή ποσότητα υλικού από την ύποπτη βλάβη. Το υλικό στη συνέχεια αποστέλλεται στο κυτταρολογικό-παθολογοανατομικό εργαστήριο ώστε να εξετασθεί στο μικροσκόπιο.  

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ; 

Η εξέταση διενεργείται στα πλαίσια εξωτερικού ιατρείου και συνήθως δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία, διότι η βελόνα είναι τόσο λεπτή που δεν προκαλεί αξιόλογο πόνο. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι περίπου 20 λεπτά και μερικές φορές μπορεί να σχηματιστεί μια μικρή εκχύμωση η οποία εξαφανίζεται σε κάποιες μέρες. 

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ; 

Η παρακέντηση με λεπτή βελόνα εκτελείται για την εκτίμηση ύποπτων αλλοιώσεων ή μορφωμάτων εντός του μαστικού αδένα. 

Εάν το μόρφωμα είναι ψηλαφητό, η FNA μπορεί να διενεργηθεί χωρίς την υποστήριξη του υπερηχογραφήματος. Για τις βλάβες που είναι μη ψηλαφητές ή δυσεύρετες, το υπερηχογράφημα μπορεί να καθοδηγήσει την βελόνα, ώστε να παρακεντηθεί η ύποπτη περιοχή με ακρίβεια.  

Η FNA χρησιμοποιείται, επίσης, για την αναρρόφηση του περιεχομένου μιας ύποπτης κύστης, ώστε να αποσαφηνιστεί η φύση της (καλοήθης/κακοήθης) σε περίπτωση που το υγρό που αναρροφάται είναι αιματηρό ή υπάρχει οποιαδήποτε άλλη αμφιβολία, θα πρέπει να αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση.  

Επιπροσθέτως, η εξέταση αυτή αποτελεί μία αξιόπιστη μέθοδο διάγνωσης πιθανής μετάστασης σε λεμφαδένες της μασχάλης σε περίπτωση κακοήθειας. Οι λεμφαδένες που είναι κλινικά ψηλαφητοί ή φαίνονται ύποπτοι στο υπερηχογράφημα μπορούν να παρακεντηθούν και να μελετηθούν στο μικροσκόπιο για μεταστατικά κύτταρα.

Με αυτόν τον τρόπο θα καθοριστεί προεγχειρητικά το πλάνο του χειρουργείου και θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το στάδιο της νόσου, ώστε να καθορισθεί η κατάλληλη θεραπεία. 

ΕΧΕΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ; 

Βασικό μειονέκτημα της FNA σε περίπτωση καρκίνου είναι η αδυναμία διαχωρισμού μεταξύ in situ και διηθητικής μορφής κακοήθειας, παράγοντας που καθορίζει τη διενέργεια ή όχι βιοψίας του λεμφαδένα φρουρού για τη σταδιοποίηση της νόσου.  

Πρέπει να σημειωθεί πως μια επιτυχημένη FNA προϋποθέτει έμπειρο και εξειδικευμένο κυτταρολόγο, ώστε να αποφευχθεί το σημαντικό ποσοστό των μη διαγνωστικών παρακεντήσεων και των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. 

Σχετικά:

Γενικές Αρχές Βιοψίας(1)
Γενικές Αρχές Βιοψίας
Βιοψία με κόπτουσα βελόνα
Βιοψία με Κόπτουσα Βελόνα – Στερεοτακτική (Core Biopsy)

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware