Η βιοψία με κόπτουσα βελόνα (CNBCore Needle Biopsy) χρησιμοποιεί μια βελόνα μεγαλύτερης διαμέτρου από αυτήν της παρακέντησης (FNA), με την οποία λαμβάνονται μικρά κυλινδρικά δείγματα ιστού από μία ύποπτη περιοχή ώστε να αποσταλούν στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για εξέταση στο μικροσκόπιο.  

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΒΙΟΨΙΑ ΜΕ ΚΟΠΤΟΥΣΑ ΒΕΛΟΝΑ ; 

Η διαδικασία εκτελείται στα πλαίσια εξωτερικών ιατρείων υπό τοπική αναισθησία και η διάρκειά της είναι περίπου 15-30 λεπτά (αναλόγως της περίπτωσης). Για την είσοδο της κόπτουσας βελόνας γίνεται μια μικρή τομή στο δέρμα (κάτω του μισού εκατοστού), η οποία δεν χρειάζεται ράμματα. Σε πολλές περιπτώσεις μετά την λήψη των ιστοτεμαχίων τοποθετείται ένας μεταλλικός σημαντήρας (clip) στην περιοχή της βιοψίας που βοηθάει στην απεικονιστική εντόπιση της βλάβης για περαιτέρω θεραπεία ή παρακολούθηση. 

 

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ Η ΒΛΑΒΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΙΟΨΙΑ ; 

Αν το μόρφωμα είναι ψηλαφητό δεν χρειάζεται καμία απεικονιστική καθοδήγηση, ειδάλλως χρησιμοποιείται το υπερηχογράφημα, ο μαστογράφος ή ο μαγνητικός μαστογράφος.  

Η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη CNB είναι πιο γρήγορη, δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία και είναι καλύτερα ανεκτή σε σχέση με τα υπόλοιπα απεικονιστικά μέσα. Έχει επίσης το  πλεονέκτημα πως η δίοδος της βελόνας στο μόρφωμα απεικονίζεται και τεκμηριώνεται σε πραγματικό χρόνο. 

Σε πολλές περιπτώσεις οι βλάβες που απεικονίζονται στη μαστογραφία δεν είναι ορατές με το υπερηχογράφημα (π.χ. μικροαποτιτανώσεις), με αποτέλεσμα η CNB να διενεργείται στερεοτακτικά (δηλ. με τη βοήθεια του μαστογράφου και των συντεταγμένων της βλάβης που καθορίζονται από έναν υπολογιστή) ή μέσω τομοσύνθεσης (δηλ. της μαστογραφίας τριών διαστάσεων).  

Για τις ύποπτες βλάβες που απεικονίζονται μόνο στη μαγνητική μαστογραφία συστήνεται να γίνεται εντοπισμένο επαναληπτικό υπερηχογράφημα της ύποπτης περιοχής και εφόσον δεν απεικονιστεί κάτι, διενεργείται βιοψία υπό την καθοδήγηση  του μαγνητικού μαστογράφου. Αυτή η διαγνωστική τεχνική δεν είναι διαθέσιμη σε πολλά κέντρα, είναι χρονοβόρα (30-60 λεπτά), έχει μεγάλο κόστος και δεν επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας της κόπτουσας βελόνας σε πραγματικό χρόνο. 

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΙΟΨΙΑ ; 

Μετά την βιοψία συνήθως δεν χρειάζονται παυσίπονα και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα. Στην περιοχή μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο αιμάτωμα ή εκχύμωση το οποίο υποχωρεί σε μερικές ημέρες. Το αποτέλεσμα της βιοψίας βγαίνει συνήθως σε 5-10 μέρες και βάσει αυτού δίνονται οι οδηγίες για περαιτέρω παρακολούθηση ή αντιμετώπιση. 

Σχετικά:

Γενικές Αρχές Βιοψίας(1)
Γενικές Αρχές Βιοψίας
Βιοψία με λεπτή βελόνα
Παρακέντηση με Λεπτή Βελόνα (FNA - Fine Needle Aspiration)

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware