Το υπερηχογράφημα μαστών είναι μια ανώδυνη, γρήγορη, χωρίς ακτινοβολία εξέταση που χρησιμοποιείται συμπληρωματικά της μαστογραφίας ή σε γυναίκες κάτω των 30-35 ετών σαν αρχική εξέταση για την διερεύνηση συμπτωματολογίας από τους μαστούς (π.χ. μόρφωμα, έκκριμα θηλής, πόνος). συμπτωμάτων από τον μαστό. Χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα που εκπέμπονται από μία «κεφαλή» ώστε να δημιουργηθεί μια εικόνα από το εσωτερικό του μαστού. Δεν αποτελεί μέρος του ετήσιου προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου, εκτός συγκεκριμένων ενδείξεων (π.χ. πυκνοί μαστοί), όπου μπορεί να ανιχνευθούν μαστογραφικά «κρυμμένες» βλάβες.   

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΑΣΤΩΝ ; 

Η συνήθης χρήση της υπερηχογραφικής μελέτης είναι η επιπλέον αξιολόγηση των μαστογραφικών ευρημάτων, η συμπληρωματική απεικόνιση των πυκνών μαστών, ο χαρακτηρισμός αλλοιώσεων ως κυστικές ή συμπαγείς και η παρακολούθηση προϋπαρχουσών βλαβών. Επίσης, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη διενέργεια βιοψίας ύποπτων βλαβών που απεικονίζονται υπερηχογραφικά, όπως επίσης στον έλεγχο ύπαρξης ύποπτων λεμφαδένων στη μασχάλη σε περίπτωση κακοήθειας. 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ ; 

Η ελαστογραφία αποτελεί κομμάτι της υπερηχογραφικής μελέτης με την οποία δίνεται η δυνατότητα να χαρακτηρισθεί μια βλάβη καλοήθης ή κακοήθης βάσει της «σκληρότητας» της, βοηθώντας έτσι στο πλάνο για περαιτέρω παρακολούθηση ή βιοψία.  

Το αυτοματοποιημένο υπερηχογράφημα μαστών (ABUS Automated Breast Ultrasound) αποτελεί μια σχετικά νέα τεχνολογία που παρέχει τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης του μαστού, μέσω ενός αυτοματοποιημένου ηχοβολέα, παρέχοντας μια πιο τυποποιημένη απεικόνιση, που μπορεί να μελετηθεί ξανά χωρίς την παρουσία της εξεταζόμενης. 

Σχετικά:

Μαστογραφία(1)
Ψηφιακή Μαστογραφία - Τομοσύνθεση
Woman lying face down on scanner table; healthcare provider preparing her for breast MRI.
Μαγνητική Μαστογραφία
Σύστημα BIRADS
Σύστημα BIRADS
Μικροαποτιτανώσεις
Μικροαποτιτανώσεις
Β6_ΠΥΚΝΟΣ ΜΑΣΤΟΣ κείμενο 1
Πυκνός Μαστός

Γλυφάδα:

Λαζαράκη 43

Τηλ: 210 89 45 553

Ψυχικό-Αθήνα:

Λεωφ. Μεσογείων 163, έναντι μετρό Κατεχάκη (Lifecheck)

Τηλ.: 210 69 97 766

Ηλιούπολη:

Λεωφ. Πρωτόπαππα 13-15 (Lifecheck)

Τηλ: 210 994 11 26

Τρίκαλα:

Σωκράτους 10

Τηλ: 2431 400 158

Copyright © 2022  Breastaware